W ofercie Melvit można znaleźć szeroką gamę mąk, począwszy od tradycyjnych, poprzez mąki do wypieku chleba oraz ciast. Co więcej, każdy klient ma możliwość zakupić bardziej nietypowe pozycje takie jak mąka z żyta krzyca, z samopszy bądź płaskurki. Warto więc poznać pełny asortyment, jaki Melvit przygotował dla swoich klientów.

Mąka żytnia Melvit

Mąka żytnia jest ciemniejsza od pszennej, mniej elastyczna oraz posiada charakterystyczny smak. Najważniejsze jest jednak to, że mąka żytnia posiada mnóstwo walorów odżywczych. Mąkę żytnią można kupić w kilku typach: mąka żytnia typ 720 oraz razowa typ 2000. Mąka żytnia jest w smaku bardzo wyraźna, ma lekko kwaśny smak. Polecana jest wszystkim osobom na dietach 

Mąka kukurydziana Melvit

Mąka kukurydziana jest bardzo powszechnie wykorzystywana w Polskiej kuchni. Brak glutenu sprawia, że osoby, które go unikają mogą z niej korzystać. Bogata jest również w karotenoidy, czyli naturalne barwniki o właściwościach przeciwutleniających, chroniących organizm przed działaniem wolnych rodników. Jej działanie na organizm jest zbawienne – obniża cholesterol, wspomaga układ odpornościowy, zwiększa produkcję czerwonych krwinek i chroni DNA przed uszkodzeniami.

Mąka orkiszowa Melvit

Mąki orkiszowe bardzo często wykorzystywane są jako zamiennik białej mąki pszennej. Ziarna orkiszu są łatwo trawione przez organizm. Jest źródłem błonnika, obniża cholesterol we krwi oraz ciśnienie. Mąka orkiszowa wspomaga również układ pokarmowy, a także przeciwdziała zaparciom i kolkom. Warto nią zastępować produkty z białej mąki w diecie odchudzającej. Należy także wspomnieć o tym, że mąka orkiszowa zawiera spore ilości żelaza.

Mąka ryżowa Melvit

Mąka ryżowa produkowana jest z przemiału całych ziaren ryżowych. Właściwości prozdrowotne oraz odżywcze doceniane są głównie przez osoby borykające się z zaparciami, oraz wysokim poziomem cholesterolu. Jest doskonałym źródłem witamin z grupy B, a także magnezu, żelaza oraz cynku. Mąka ryżowa jest również popularna ze względu na brak glutenu.

Mąka z cieciorki od Melvit

Firma Melvit przygotowała dla swoich klientów wysokiej jakości naturalnie bezglutenową mąkę z cieciorki. Powstaje ona z wysuszonych ziaren ciecierzycy i wykazuje zupełnie inne właściwości niż tradycyjne mąki. Bardzo odżywcza o charakterystycznym smaku. W porównaniu do innych mąk jest bardziej energetyczna oraz bardzo bogata w białko – na 100 g produktu znajduje się ponad 22 g białka. Co więcej, w składzie znajdziemy dużo kwasów tłuszczowych nienasyconych, minerałów oraz witamin.

Mąka jaglana Melvit

Mąkę jaglaną wytwarza się z ziaren prosa. Warto również wspomnieć, że mąka jaglana jest bezglutenowa. 100 g mąki jaglanej zawiera 378 kcal, 4,2 g tłuszczu, 11 g białka i 9 g błonnika. W mące jaglanej można znaleźć także takie związki jak magnez, witaminy z grupy B oraz żelazo.