Która kasza jest najzdrowsza?

Już od dłuższego czasu powróciła moda na zdrowe odżywianie, a wraz z nią moda na różnorodne odmiany kaszy. Spora grupa osób decyduje się na zastąpienie wspomnianymi kaszami tradycyjne ziemniaki, makaron, a nawet ryż. Większość kasz nie zawiera glutenu, jest mało kaloryczna oraz zawiera w swoim składzie mnóstwo witamin, a także soli mineralnych, przez co wykazują przeróżne właściwości prozdrowotne. Niemniej jednak niektóre kasze są zdrowsze i spożywanie ich może okazać się bardziej wartościowe dla naszego organizmu, w przeciwieństwie do innych. Warto więc poznać najzdrowsze odmiany. Kasza manna, jęczmienna, jaglana, kuskus, gryczana czy też komosa ryżowa – od ilości mało wprawionym osobom może zakręcić się w głowie. Pomożemy więc poznać najpowszechniejsze i najzdrowsze z nich.

Kasza gryczana, czyli najzdrowsza odmiana i najbardziej popularna

Kasza gryczana jest doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego białka, a także aminokwasów, których nasz organizm sam nie wytwarza. Chodzi tu przede wszystkim o lizyny i tryptofan. Ponadto kasza gryczana Melvit jest bogata w węglowodany oraz zawiera bardzo małą ilość tłuszczu. Kasza gryczana powstaje z nasion gryki i występuje pod dwiema postaciami – ciemnej palonej oraz jasnej niepalonej. Jednak nie tylko kolor je odróżnia. Kasza jasna jest zdrowsza, dostarcza witaminę B1, B2, E oraz sole mineralne takie jak wapń, fosfor, magnez, kobalt, miedź, cynk i jod. Odmiana tej kaszy znana była już w Europie Środkowej w okresie neolitu.
Tę odmianę kaszy powinny spożywać osoby, które są na diecie odchudzającej. Na 100g ugotowanej kaszy uzyskujemy jedynie 92 kalorie. Kasza gryczana wykazuje również właściwości oczyszczające organizm z różnorodnych toksyn, a także wzmacniające jelita.

Właściwości prozdrowotne kaszy jęczmiennej Melvit

Kasza jęczmienna należy również do grupy najbardziej popularnych kasz. Wyróżnia ją znacząca ilość błonnika, a także witamin B6, K, E oraz składników mineralnych takich jak fosfor, żelazo, wapń oraz potas. Warto również wspomnieć, iż kasza jęczmienna posiada w swoim składzie niacynę poprawiającą kondycję włosów i paznokci.

Jednakże kasza jęczmienna posiada gluten, przez co nie jest wskazana dla osób uczulonych na ten składnik. Natomiast osoby, które ją spożywają, powinny wiedzieć, iż kasza jęczmienna wskazana jest dla pacjentów borykających się z nadmiarem „złego” cholesterolu, mającymi problemy z sercem oraz nadciśnieniem. Zmniejsza ona również ryzyko zapadnięcia na choroby nowotworowe.

Kasza jaglana od Melvit

Oferowane przez Melvit wyroby takie jak kasza jaglana, zawierają mało skrobi, za to posiadają duże ilości białka łatwo przyswajalnego przez organizm. Ten rodzaj kaszy bogaty jest także w witaminy B1, B2, B6, a także miedź i żelazo. Nie zawiera glutenu.

Z najważniejszych właściwości, jakie wykazuje ta kasza,wyróżnia się poprawianie koncentracji i pamięci. Spożywanie jej obniża także poziom złego cholesterolu. Dobrze też oddziałuje na włosy i paznokcie, dzięki zawartości krzemu i witaminy E.

Melvit – lekkostrawna kasza manna

Powszechnie używana w naszych domach kasza manna zawiera witaminy B1, B2, B3, oraz B6. Ponadto warto wspomnieć o takich składnikach jak fosfor, potas, żelazo magnes, a także jod. Przeznaczona jest w szczególności dla osób cierpiących na problemy z żołądkiem, wątrobą i trzustką. Może być także stosowana podczas kuracji różnego rodzaju stanów zapalnych układu pokarmowego. Działa również rozkurczająco, więc warto ją stosować podczas bólów miesiączkowych.

Zachęcamy to poznania pełnej palety przeróżnych kasz od Melvit. Są to produkty odpowiednio wyselekcjonowane i w większości uprawiane na rodzimych polach.