Melvit

Kasza kuskus 350 g

Kasza Kuskus 350g Melvit
  • Gramatura: 350 g
  • Kod kreskowy: 5906827014419

Liczba sztuk:

  • w opakowaniu: 12
  • na warstwie: 144
  • na palecie: 1008

Wartość odżywcza w 100 g produktu:

  • Wartość energetyczna1457 kJ / 344 kcal
  • Białko:12 g
  • Błonnik:4 g
  • Węglowodany:68 g
  • Cukry:0 g
  • Tłuszcze:1,8 g

Opis:

Ciekawy smak, uniwersalność oraz łatwość przygotowania sprawiły, że kasza kuskus staje się coraz bardziej popularna wśród Polaków, mimo iż gości na naszych stołach od niedawna. Można ją spotkać jako dodatek do dań zarówno na wystawnych przyjęciach, jak i spotkaniach rodzinnych. W krajach Bliskiego Wschodu uznawana była za symbol szczęścia i bogactwa

 

Kasza kuskus dawniej i dziś 

Kuskus ma bogatą historię, ponieważ już trzy tysiące lat p.n.e. znany był ludności berberyjskiej, która z ochotą jadła ten pokarm. Początkowo wytwarzano go ręcznie –  rozdrobnione ziarna spryskiwano słoną wodą, obtaczano w mące, a następnie suszono na słońcu. Gdy wysechł, był gotowy do spożycia.  

Dostępny obecnie na sklepowych półkach kuskus jest formą kuleczek otrzymanych z połączenia pszenicy durum i wody. 

Nazwa kuskus odnosi się nie tylko do kaszy, ale stanowi także określenie potrawy z tradycyjnej kuchni marokańskiej, przygotowywanej z tego właśnie produktu. Podaje się ją na dużym talerzu i polewa sosem składającym się z warzyw i mięsa. Zaskakujący dla nas może być fakt, że wszyscy jedzą z jednego naczynia, najczęściej rękoma. 

 

Co dostarcza nam kuskus? 

Kasza kuskus ma liczne właściwości odżywcze, Polecamy ją szczególnie osobom na diecie wegetariańskiej, ponieważ zawiera dużą ilość białka. Kuskus jest bogaty w kwas foliowy, który odgrywa ważną rolę w profilaktyce przeciw anemii i niedokrwistości. Stanowi także źródło żelaza oraz fosforu, czyli składników budujących kości. Warto więc „przemycać go” w posiłkach dla dzieci, by mogły prawidłowo się rozwijać. Przyswajalność żelaza zawartego w kaszy można zwiększyć, jedząc jednocześnie produkty bogate w witaminę C (np. paprykę, cytrusy).

Kuskus zawiera w sobie także kwas foliowy, dlatego kobiety w ciąży powinny jak najczęściej po niego sięgać. Dodatkowo jest bogatym źródłem błonnika, który przyspiesza przemianę materii, 

Pszenica durum, z której powstają ziarenka kuskusu, nie powoduje skoków glukozy we krwi, tylko stopniowo uwalnia energię z węglowodanów. Oznacza to, że wersja na słodko może dostarczyć człowiekowi siły na ciężki poranek. 

 

Dania z kaszy kuskus, czyli szybko i smacznie 

Kuskus jest najczęściej wykorzystywany do przygotowania faszerowanych warzyw, sałatek, zup. Warto połączyć go z owocami i bakaliami, które tworzą doskonały pomysł na smaczny i zdrowy deser.

Ze względu na fakt, że kaszy kuskus się nie gotuje, tylko zalewa wrzącą wodą i pozostawia na 5 min do napęcznienia, z pomocą Melvit możesz stworzyć w krótkim czasie spektakularne danie. 

Więcej informacji o kaszy kuskus znajdziesz tu KASZE NASZE

Sprawdź jak ugotować kaszę kuskus TU