• Partner strategiczny:

Już od dłuższego czasu na polskich stołach zagościło pieczywo chrupkie będące zamiennikiem tradycyjnego pieczywa. Crispy może także stanowić smaczną przekąskę pomiędzy posiłkami. Aktualnie w sklepach z łatwością możemy dostać kilkanaście odmian pieczywa chrupkiego, jakie jednak wybrać? Poznajmy więc rodzaje oraz smaki crispy.

Rodzaje pieczywa chrupkiego

Jak już zauważyliśmy z pewnością na sklepowych półkach, pieczywo chrupkie występuje w kilkunastu rodzajach. Pieczywo tego typu produkowane jest z różnorodnych rodzajów mąki z wieloma różnymi dodatkami takimi jak drożdże, olej kokosowy czy też czosnek, suszone pomidory i kozi ser. Warto więc dokonując zakupu najpierw dokładnie przeanalizować cały skład. Nie powinniśmy wybierać tych, które posiadają konserwanty, czy też środki polepszające konsystencję.

Najzdrowsze pieczywo jest to, które posiada najprostszy skład. Najbardziej popularne jest pieczywo z mąki pszennej, żytniej, kukurydzianej, orkiszowej oraz ich mieszanki. Przy czym cripsy z mąki żytniej są najchętniej kupowane przez wielbicieli zdrowego trybu życia.

Chrupkie pieczywo wytwarzane z wartościowej mąki jest nieocenionym źródłem błonnika oraz witamin.

Crispy w różnych smakach

Zastanawiając się nad zakupem pieczywa chrupkiego, warto rozważyć różnorodne wersje smakowe. Do dyspozycji mamy między innymi smak sera z cebulką, kozi ser, pomidory z bazylią, zioła prowansalskie. Co więcej, pieczywo chrupkie może być pokryte nasionami chia, sezamem i siemieniem. Wszystko zależy od tego, co nam smakuje.

Jak już wybierzemy smak pieczywa, możemy przystąpić do dobrania dodatków. Niektórzy jedzą z samym masłem, inni z plasterkiem sera lub warzywami takimi jak pomidory, ogórki i rzodkiewki. Wegetarianie z pewnością zasmakują w cripsy z hummusem bądź białym serem ze szczypiorkiem.

Zalety pieczywa chrupkiego

Pieczywo chrupkie praktycznie nie posiada tłuszczu, jest niskokaloryczne oraz bardzo długo zachowuje świeżość. Dzięki swej chrupkiej konsystencji z powodzeniem możemy nim zastąpić niezdrowe chipsy, słodkie herbatniki oraz słone krakersy. Pieczywo chrupkie jest świetnym niskokalorycznym zamiennikiem pieczywa, a także idealną przekąską w pracy bądź szkole, doskonale smakuje nie tylko dorosłym, ale i dzieciom.