Odmiany ryżu Melvit

Ryż jest składnikiem żywieniowym, który wybieramy do różnych dań, deserów i przekąsek. Produkty oferowane przez Melvit, to wysokiej jakości odmiany ryżu, które powinny zadowolić nawet najbardziej wymagających klientów. Wśród oferowanych odmian można znaleźć ryż paraboiled, basmati, a także najpopularniejszy ryż biały. Pakowane są one w opakowania od 400 g po 1 kg. Co to za odmiany i jakie mają wartości odżywcze? Sprawdźmy!

Ryż biały od Melvit

Ryż biały to najpopularniejsza odmiana, jaką najczęściej można spotkać w polskich kuchniach. Ryż biały Melvit pochodzi z Tajlandii, która słynie z najlepszych upraw tego zboża. W trakcie produkcji pozbawiany jest łupiny, otrębów oraz zarodka, przez co posiada śnieżnobiały kolor. Jego smak jest delikatny i posiada neutralny smak. Ryż biały stanowi doskonałą bazę do obiadów oraz deserów. Ryż biały jest łatwo przyswajalny i trawiony przez organizm. Niestety biała odmiana poprzez swoją obróbkę jest najmniej wartościowa, a jednocześnie najbardziej kaloryczna. Niemniej jednak jest najczęściej wybieranym produktem żywieniowym z powodu delikatnego smaku i konsystencji.

Biały ryż zawiera węglowodany o niskim indeksie glikemicznym, posiada dużo błonnika i witaminy z grupy B. Warto również wspomnieć, iż ryż jest lekkostrawny i reguluje poziom cukru we krwi. Ryż biały posiada także magnez, fosfor, mangan oraz miedź i selen.

Ryż Basmati od Melvit

Basmati to odmiana ryżu białego o delikatnych i smukłych ziarnach o bardzo wyraźnym orzechowym smaku. Jego zaletą jest to, że po ugotowaniu jest sypki. Pochodzi z Indii, a także Pakistanu gdzie uprawiany jest u podnóża Himalajów. Ryż basmati dostarcza nam licznych cennych minerałów, a także witamin. Jest doskonałym źródłem błonnika, żelaza, magnezu, cynku, fosforu i miedzi oraz witamin z grupy B. Przyspiesza procesy trawienne, poprawia działanie układu nerwowego i immunologicznego.

Ryż Basmati doskonale nadaje się dla diabetyków, ponieważ zawarta w nim ilość węglowodanów uwalniana jest spokojnie i stopniowo, przez co nie ma tu mowy o nagłym skoku cukru we krwi.

Melvit – ryż paraboiled

Termin paraboiled oznacza proces, jakim został poddany ryż przed zapakowaniem. Dokładniej chodzi o obróbkę termiczną za pomocą pary wodnej. W ten sposób ryż zachowuje więcej substancji odżywczych, błonnika i witamin z grupy B.

Ryż paraboiled wystarczy przelać gorącą wodą i można śmiało dodać go do zupy. W celu ugotowania go należy zadbać o odpowiedni poziom wody i przykrycie. W innym wypadku ziarna posklejają się. Wybierając ryż pakowany luzem, trzeba go najpierw dokładnie przepłukać przed gotowaniem. W ten sposób pozbędziemy się skrobi.

Zachęcamy do zapoznania się ze wszystkimi ofertowymi przez Melvit odmianami i zakupu najbardziej odpowiedniego ryżu do potrzeb i upodobań. Zachęcamy także do zapoznania się z innymi wyrobami takimi jak kasze oraz płatki.