Żurek wegetariański
Składniki:
- łyżka masła klarowanego
- 1 duża marchewka
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 4 średnie ziemniaki
- 1 średnia cebula
- dwa ząbki czosnku
- dwa ziarna owocu jałowca
- większa szczypta świeżo mielonego pieprzu
- 1/4 łyżeczki czarnej soli
- większa szczypta wędzonej soli
- 6-8 łyżek zakwasu ryżowego
- łyżeczka świeżego lub suszonego majeranku
Sposób przygotowania żurku wegetariańskiego:
Warzywa obieram, myję i kroję na ulubione części. Cebulę kroję na pióra, czosnek szatkuję. Mało klarowane rozgrzewam w żeliwnym garnku, dodaję cebulę, czosnek , owoce jałowca i pokrojone warzywa. Podsmażam całość przez 10 minut, aż się delikatnie zrumienią. Dodaję pieprz, sól czarną, wędzoną i zalewam całość wodą przynajmniej na 15 cm powyżej warzyw. Doprowadzam do wrzenia, gotuję aż ziemniaki będą miękkie. Do miseczki odmierzam zakwas, łyżką wazową dodaję powoli wywar z garnka, mieszam dokładnie i dodaję całość do garnka. Gotuję jeszcze przez chwilę na koniec dodaję świeże listki majeranku i serwuję.
Ilość zakwasu można modyfikować, to zawsze kwestia upodobań.