• Partner strategiczny:

Żurek wegetariański

Składniki:

  • łyżka masła klarowanego
  • 1 duża marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 4 średnie ziemniaki
  • 1 średnia cebula
  • dwa ząbki czosnku
  • dwa ziarna owocu jałowca
  • większa szczypta świeżo mielonego pieprzu
  • 1/4 łyżeczki czarnej soli
  • większa szczypta wędzonej soli
  • 6-8 łyżek zakwasu ryżowego
  • łyżeczka świeżego lub suszonego majeranku

Jak przygotować:

Warzywa obieram, myję i kroję na ulubione części. Cebulę kroję na pióra, czosnek szatkuję. Mało klarowane rozgrzewam w żeliwnym garnku, dodaję cebulę, czosnek , owoce jałowca i pokrojone warzywa. Podsmażam całość przez 10 minut, aż się delikatnie zrumienią. Dodaję pieprz, sól czarną, wędzoną i zalewam całość wodą przynajmniej na 15 cm powyżej warzyw. Doprowadzam do wrzenia, gotuję aż ziemniaki będą miękkie. Do miseczki odmierzam zakwas, łyżką wazową dodaję powoli wywar z garnka, mieszam dokładnie i dodaję całość do garnka. Gotuję jeszcze przez chwilę na koniec dodaję świeże listki majeranku i serwuję.

Ilość zakwasu można modyfikować, to zawsze kwestia upodobań.

Czas przygotowania:
60 min.
Ilość porcji:
4
Poziom trudności:
Łatwy