Zupa krem grzybowa z czarną soczewicą

Autor przepisu: Zabawa w gotowanie

Składniki:

  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 25 g masła
  • 300 g grzybów leśnych (najlepiej borowików)
  • 200 g ziemniaków
  • 1 l bulionu
  • 1 łyżeczka tymianku
  • Sól, pieprz do smaku

Do podania: czarna lub żółta ugotowana soczewica MELVIT

Sposób przygotowania zupy krem grzybowej z czarną soczewicą:

Cebulę posiekaj na piórka, a czosnek przeciśnij przez praskę. Masło rozgrzej w garnku, wrzuć cebulę z czosnkiem, oprósz solą i smaż do zarumienienia. Następnie dodaj obrane i pokrojone grzyby, smaż jeszcze 7-10 minut. Następnie dorzuć ziemniaki i zalej wszystko bulionem, dopraw tymiankiem i gotuj 20-25 minut. Zmiksuj na gładko, dopraw i podawaj z soczewicą.

Czas przygotowania:
45 min.
Ilość porcji:
4
Poziom trudności:
Średni
Autor przepisu: Zabawa w gotowanie