Melvit

Soczewica czarna 400 g

Soczewica Czarna 400g Melvit
  • Gramatura: 400 g
  • Kod kreskowy: 5906827020359

Liczba sztuk:

  • w opakowaniu: 12
  • na warstwie: 144
  • na palecie: 1008

Wartość odżywcza w 100 g produktu:

  • Wartość energetyczna1383kj / 327kcal
  • Białko:24 g
  • Błonnik: 9,0 g
  • Węglowodany:49 g
  • Cukry: 1,2 g
  • Tłuszcze: 1,9 g
  • Saturated fatty acids: 0,2 g
  • Salt: 0,03 g

Opis:

Soczewica czarna (beluga) – co o niej wiemy?

Rośliny strączkowe, bogate w złożone węglowodany i błonnik, stanowią niezwykle sycący element zdrowego jadłospisu. Jedną z nich szczególnie warto dodać do swoich codziennych posiłków, jest to bez wątpienia czarna soczewica, znana również jako beluga. To bardzo delikatna odmiana, wyglądem przypominająca kawior. Co ciekawe, jest jednym z trzech głównych źródeł wspomnianych już węglowodanów i białka roślinnego znanym od  już 7 tysięcy lat p.n.e. Obecnie, między innymi z uwagi na swoje doskonałe wartości odżywcze, coraz częściej gości na naszych stołach, w formie dodatku do dania głównego, bądź jako główny element posiłku, dodatkowo wzbogacony aromatycznym sosem oraz zdrową sałatką. 

Czarna soczewica, czyli cenne źródło białka roślinnego

Czarna soczewica, jak wszystkie suche nasiona roślin strączkowych, jest doskonałym źródłem białka. 100 g produktu dostarcza aż 24 g tego składnika, przy 49 g węglowodanów oraz stosunkowo niskiej ilości tłuszczówy (tylko 1,9 g). Beluga ma także wiele witamin (C, B, A i K) oraz mikroelementów, tj. kwas foliowy, potas, fosfor, magnez czy wapń. Co niezwykle istotne, jest to również produkt o niskim indeksie glikemicznym, a co za tym idzie, jego regularne spożywanie pozwoli obniżyć poziom cholesterolu oraz glukozy we krwi. Jeżeli chodzi o czarną soczewicę, kaloryczność kcal odgrywa równie ważną rolę. W 100 g suchego produktu dostarcza 327 kalorii, jednak po ugotowaniu i zwiększeniu objętości, wartość ta znacznie spadnie. Nie wpływa to jednak na sytość produktu – dzięki zawartości błonnika (9 g/100 g), soczewica czarna (beluga) wypełnia nasze żołądki na długie godziny, nie powodując uczucia głodu.

Doskonała dla wegan i kobiet w ciąży – soczewica czarna i jej przeznaczenie

Wspomnieliśmy już, że rośliny strączkowe, w tym także soczewica czarna, są bardzo wskazane w codziennej diecie, szczególnie w okresie dorastania. Zawarte w składzie produktu białko sprzyja bowiem prawidłowemu rozwojowi i funkcjonowaniu organizmu. Co więcej, dzięki obecności kwasu foliowego, soczewica czarna jest również polecana kobietom w ciąży bądź osobom z anemią, jako element uzupełniający pełnowartościową dietę. 

Regularne spożywanie belugi obniża ciśnienie krwi i reguluje poziom cholesterolu, a co za tym idzie, sprawdzi się u osób z cukrzycą i insulinoopornością. W odróżnieniu od innych odmian tej rośliny soczewica czarna posiada antocyjany, pełniące w organizmie funkcje ochronne. Wyciszają one procesy zapalne oraz zapobiegają nowotworom. Nie ulega więc wątpliwości, że produkt niezwykle korzystnie wpływa na zdrowie człowieka, dlatego włączenie go do naszej diety oraz regularne spożywanie wydaje się wręcz koniecznością.

Soczewica czarna – jak ją przygotować?

Produkt, oprócz wielu wartości odżywczych oraz niezaprzeczalnych właściwości zdrowotnych, ma również jeszcze jedną zaletę – jest niezwykle łatwy w przygotowaniu. Wystarczy opłukać ziarna pod bieżącą wodą oraz gotować je przez około 25-30 minut. Pamiętajmy jednak o proporcjach: 1 szklanka soczewicy na 1,5 szklanki wody. Pod koniec obróbki termicznej produkt należy posolić oraz odcedzić. Tak przygotowana soczewica czarna (beluga) idealnie nadaje się do spożycia. Zachwyci nas nie tylko delikatnym, aksamitnym smakiem, ale i pięknym, głębokim kolorem oraz strukturą.