Melvit

Soczewica zielona 400 g

Soczewica Zielona 400g Melvit
  • Gramatura: 400 g
  • Kod kreskowy: 5906827014303

Liczba sztuk:

  • w opakowaniu: 12
  • na warstwie: 144
  • na palecie: 1008

Wartość odżywcza w 100 g produktu:

  • Wartość energetyczna1464 kJ / 346 kcal
  • Białko:23 g
  • Błonnik:8 g
  • Węglowodany:55 g
  • Tłuszcze:2 g

Opis:

Raj dla podniebienia, czyli zielona soczewica od Melvit 

Soczewica zielona, należąca do grupy roślin strączkowych, jest niezwykle cennym źródłem białka i stanowi doskonały zamiennik mięsa dla osób na diecie wegetariańskiej. Od innych odmian tego warzywa wyróżnia ją m.in. smak oraz konsystencja. Soczewica zielona jest bowiem znacznie i twardsza niż czerwona czy czarna. Czynniki te sprawiają, że produkt idealnie nadaje się do ugotowania na sypko i świetnie sprawdza się jako składnik zimowych, rozgrzewających zup, potrawek czy jako dodatek do dań głównych. Jest to więc o wiele zdrowszy i bardziej dietetyczny odpowiednik wielu produktów mięsnych. 

Soczewica zielona – wartości odżywcze i kaloryczność

Warzywa strączkowe,m.in, soczewica zielona, nie są wysokokaloryczne, a dostarczają wiele cennych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania, składników odżywczych. 100 g suchego produktu zawiera 346 kcal, jednak po poddaniu go produktu obróbce termicznej ilość ta znacznie maleje. Mimo tego jest to produkt niezwykle sycący, który zaspokoi nasz głód na wiele godzin. 

Co więcej, soczewica zielona dostarcza nam także istotnego w codziennym funkcjonowaniu białka roślinnego i jest bogatym źródłem ważnego dla serca potasu oraz potrzebnego w ciąży kwasu foliowego. W składzie nie brakuje również witamin oraz minerałów tj. magnezu, żelaza i wapnia oraz biorącej udział w syntezie hormonów i enzymów, lizyny. Obecność tego aminokwasu pozytywnie wpływa na elastyczność i kondycję, a także zdrowie ścięgien, kości czy tkanki chrzęstnej

Kto powinien sięgać po zieloną soczewicę?

Z uwagi na dużą zawartość białka roślinnego, soczewica zielona powinna być jednym z głównych składników jadłospisu zarówno w przypadku wegetarian, jak i wegan. Pozwala bowiem na dostarczenie organizmowi odpowiedniej ilości protein, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Warto zwrócić również uwagę na mangan – minerał, który znajduje się w naszych kościach czy narządach (wątroba, nerki i trzustka). Soczewica zielona jest jego doskonałym źródłem, pomagając nam utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi i chronić przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Doskonale sprawdzi się więc w przypadku osób borykających się z problemami z glukozą

Spośród wszystkich roślin strączkowych zielona soczewica zawiera także najwięcej kwasu foliowego, wspomagającego produkcję czerwonych krwinek. Witamina ta jest szczególnie ważna dla kobiet planujących ciążę, osób zmagających się z anemią czy tych, które narażone są na  choroby serca, raka czy demencję

Zielona soczewica i jej przygotowanie

Soczewica zielona, mimo charakterystycznego, nieco mocniejszego niż inne odmiany, smaku, nadal jest stosunkowo łagodna i, co ważne, doskonale zachowuje sypkość. Nie musimy namaczać jej przed ugotowaniem, ponieważ niezwykle szybko wchłania wodę. Jeżeli chodzi o samą obróbkę termiczną, nie zapominajmy o proporcjach (2:1). Sól, dodana podczas gotowania, zwiększy jej twardość . Dlatego najlepiej dodać ją pod koniec obróbki. 

Warto wiedzieć: pomidory czy wino, ze względu na obecne w nich kwasy, mogą wydłużać czas gotowania soczewicy. Dodaj je dopiero po zmiękczeniu nasion!