• Partner strategiczny:
  • Partner detaliczny:

Zupa dyniowa z soczewicą podana z pieczoną ciecierzycą

Autor przepisu: Zabawa w gotowanie

Składniki:

  • 1 dynia hokkaido
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki żółtej soczewicy
  • Sól, pieprz
  • Bulion warzywny lub woda
  • 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka bazylii
  • ½ łyżeczki soli

Jak przygotować:

Cebulę siekamy w piórka, oprószamy solą i smażymy na rozgrzanej w garnku oliwie. Gdy się lekko przyrumieni dodajemy posiekany czosnek, pokrojoną w kostki dynię i soczewicę. Smażymy przez chwilę, po czym dodajemy bulion i gotujemy ok 15 minut do miękkości. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, w misce mieszamy ciecierzycę z oliwą, bazylią i solą. Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ok 25-30 minut. Zupę miksujemy blenderem na gładki krem, doprawiamy do smaku. Podajemy z upieczoną ciecierzycą.

Czas przygotowania:
Ilość porcji:
4
Poziom trudności:
Łatwy
Autor przepisu: Zabawa w gotowanie
MELVIT S.A. © 2019 Wszelkie prawa zastrzeżone

Projekt: Kreatika Studio | Realizacja: Rock The Web | Strony internetowe