Zupa krem grzybowa z czarną soczewicą
Składniki:
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 25 g masła
- 300 g grzybów leśnych (najlepiej borowików)
- 200 g ziemniaków
- 1 l bulionu
- 1 łyżeczka tymianku
- Sól, pieprz do smaku
Do podania: czarna lub żółta ugotowana soczewica MELVIT
Sposób przygotowania zupy krem grzybowej z czarną soczewicą:
Cebulę posiekaj na piórka, a czosnek przeciśnij przez praskę. Masło rozgrzej w garnku, wrzuć cebulę z czosnkiem, oprósz solą i smaż do zarumienienia. Następnie dodaj obrane i pokrojone grzyby, smaż jeszcze 7-10 minut. Następnie dorzuć ziemniaki i zalej wszystko bulionem, dopraw tymiankiem i gotuj 20-25 minut. Zmiksuj na gładko, dopraw i podawaj z soczewicą.