• Partner strategiczny:
  • Partner detaliczny:

Zakwas do żurku wegetariańskiego

Autor przepisu: Maia Sobczak

Składniki:

  • mąka ryżowa Melvit
  • woda
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • opcjonalnie łyżeczka wody z kiszonych, domowych ogórków

Jak przygotować:

Litrowy słoik dokładnie myję i przelewam gorącą wodą. Czosnek obieram i lekko rozgniatam. Do słoika wsypuję 5 łyżek mąki ryżowej, dodaję 1 i 1/2 szklankę wody, mieszam dokładnie i dorzucam przyprawy. Można dodać łyżeczkę wody z kiszonych, domowych ogórków dla przyspieszenia efektu. Nie jest to konieczne. Słoik zakrywam złożoną na kilka razy gazą, nakładam na gwint gumkę i ustawiam w spokojnym, ciepłym miejscu.

Następnego dnia podkarmiam zakwas czubatą łyżką mąki, dolewam trochę wody i mieszam – tak robię przez kolejne 3-4 dni. Zakwas powinien być dość gęsty i o miłym, kwaśnym zapachu.

Czas przygotowania:
15 min.
Ilość porcji:
1
Poziom trudności:
Łatwy
Autor przepisu: Maia Sobczak
MELVIT S.A. © 2019 Wszelkie prawa zastrzeżone

Projekt: Kreatika Studio | Realizacja: Rock The Web | Strony internetowe