• Partner strategiczny:
  • Partner detaliczny:

Wigilijny biały barszcz z kaszą gryczaną na szybko

Autor przepisu: Maia Sobczak

Składniki:

  • 5-6 szklanek bulionu warzywnego
  • czubata łyżka masła klarowanego
  • szklanka farszu na pierogi Trendy Lunch Melvit
  • 1-2 łyżki sosu sojowego
  • świeżo mielony pieprz do smaku
  • kilka suszonych grzybów w większych kawałkach
  • chrzan lub sok z kiszonych ogórków do serwisu

Jak przygotować:

Mieszankę Trendy Lunch podsmażam w garnku na maśle klarowanym. Zalewam gorącym bulionem i odstawiam na 10-15 minut. Suszone, większe grzyby myję, zalewam wrzątkiem, przykrywam i odstawiam na 10 minut. 

Zupę nastawiam na ogień, dodaję nabrane grzyby razem z wodą po moczeniu i gotuję przez około 30-40 minut na małym ogniu pod przykryciem. Dodaję do zupy sos sojowy, świeżo mielony pieprz, mieszam i zestawiam z ognia. Do zupy dolewam kwas z kiszonych ogórków, mieszam i serwuję. Można zamiast kwasu podać zupę z łyżeczką chrzanu zmieszanego ze śmietaną lub z jogurtem roślinnym. W obu wersjach jest przepyszna!

Czas przygotowania:
Ilość porcji:
Poziom trudności:
Łatwy
Autor przepisu: Maia Sobczak
MELVIT S.A. © 2019 Wszelkie prawa zastrzeżone

Projekt: Kreatika Studio | Realizacja: Rock The Web | Strony internetowe