Wigilijny biały barszcz z kaszą gryczaną na szybko
Składniki:
- 5-6 szklanek bulionu warzywnego
- czubata łyżka masła klarowanego
- szklanka farszu na pierogi Trendy Lunch Melvit
- 1-2 łyżki sosu sojowego
- świeżo mielony pieprz do smaku
- kilka suszonych grzybów w większych kawałkach
- chrzan lub sok z kiszonych ogórków do serwisu
Jak przygotować wigilijny biały barszcz z kaszą gryczaną na szybko:
Mieszankę Trendy Lunch podsmażam w garnku na maśle klarowanym. Zalewam gorącym bulionem i odstawiam na 10-15 minut. Suszone, większe grzyby myję, zalewam wrzątkiem, przykrywam i odstawiam na 10 minut.
Zupę nastawiam na ogień, dodaję nabrane grzyby razem z wodą po moczeniu i gotuję przez około 30-40 minut na małym ogniu pod przykryciem. Dodaję do zupy sos sojowy, świeżo mielony pieprz, mieszam i zestawiam z ognia. Do zupy dolewam kwas z kiszonych ogórków, mieszam i serwuję. Można zamiast kwasu podać zupę z łyżeczką chrzanu zmieszanego ze śmietaną lub z jogurtem roślinnym. W obu wersjach jest przepyszna!