• Partner strategiczny:

Vegańska mussaka

Autor przepisu: Kasia Fenix

Składniki:

  • 1-2 małe bakłażany
  • 4 sprażone i obrane ze skórki pomidory
  • szklanka zielonej soczewicy Melvit
  • 1 cebula
  • 200 g sera feta
  • 3 ząbki czosnku
  • posiekana natka pietruszki
  • przyprawy: oregano, chili, cynamon, gałka muszkatołowa, sól, pieprz
  • oliwa z oliwek

Jak przygotować:

W garnku podsmaż na oliwie z oliwek przetarty czosnek i zeszklij pokrojoną cebulę. Dodaj kawałki pomidorów, smaż jeszcze przez chwilę. Wsyp soczewicę, dodaj 1-2 szklanki wrzącej wody. Dopraw solą i pieprzem, gotuj ok. 15 min. Po ugotowaniu soczewica może być trochę twarda, jednak podczas pieczenia zmięknie. Dodaj cynamon, gałkę muszkatołową, oregano i chili. 
Bakłażany umyj i pokrój w 0,5 cm plastry. Nasmaruj oliwą, posól i odstaw na 5-10 min. Przesmaż na patelni grillowej. 
W naczyniu żaroodpornym układaj warstwami na przemian bakłażany i masę soczewicową (zaczynając i kończąc na bakłażanach). Całość posyp pokruszonym serem feta i zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 30min. Przed podaniem posyp obficie pietruszką.

Smacznego!

Polecam
Kasia Fenix

Czas przygotowania:
60 min.
Ilość porcji:
4
Poziom trudności:
Średni
Autor przepisu: Kasia Fenix