Wegańska mussaka
Składniki:
- 1-2 małe bakłażany
- 4 sprażone i obrane ze skórki pomidory
- szklanka zielonej soczewicy Melvit
- 1 cebula
- 200 g sera feta
- 3 ząbki czosnku
- posiekana natka pietruszki
- przyprawy: oregano, chili, cynamon, gałka muszkatołowa, sól, pieprz
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania wegańskiej mussaki:
W garnku podsmaż na oliwie z oliwek przetarty czosnek i zeszklij pokrojoną cebulę. Dodaj kawałki pomidorów, smaż jeszcze przez chwilę. Wsyp soczewicę, dodaj 1-2 szklanki wrzącej wody. Dopraw solą i pieprzem, gotuj ok. 15 min. Po ugotowaniu soczewica może być trochę twarda, jednak podczas pieczenia zmięknie. Dodaj cynamon, gałkę muszkatołową, oregano i chili.
Bakłażany umyj i pokrój w 0,5 cm plastry. Nasmaruj oliwą, posól i odstaw na 5-10 min. Przesmaż na patelni grillowej.
W naczyniu żaroodpornym układaj warstwami na przemian bakłażany i masę soczewicową (zaczynając i kończąc na bakłażanach). Całość posyp pokruszonym serem feta i zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 30min. Przed podaniem posyp obficie pietruszką.
Smacznego!
Polecam
Kasia Fenix