• Partner strategiczny:
  • Partner detaliczny:

Szybki bakłażan w pomidorach z pysznym quinoa trio i rukwią wodną

Autor przepisu: Maia Sobczak

Składniki:

  • 1/2 opakowania Quinoa Trio Melvit
  • 1/2-3/4 szklanki (resztki) tłoczonego soku jabłkowego wymieszanego z wodą
  • łyżka masła klarowanego
  • duży ząbek czosnku
  • 2 plastry imbiru
  • 3 plastry bakłażana pokrojone w kostkę
  • szczypta wędzonej soli 
  • czarny pieprz do smaku
  • 1/2 szklanki przecieru pomidorowego (może być resztka passaty)
  • 3 pomidorki 
  • rukiew wodna 
  • opcjonalnie końcówka natki pietruszki

Jak przygotować:

Czosnek obieram, szatkuję i posypuję wędzoną solą. Bakłażana kroję w kostkę. Pomidorki myję i kroję na ćwiartki. Natkę pietruszki szatkuję.

Quinoa podprażam w rondelku z plastrami imbiru i odrobinę masła klarowanego, zalewam mieszanką wody z tłoczonym sokiem jabłkowym i gotuję aż wchłonie cały płyn. Na patelni rozgrzewam masło klarowane i podsmażam na wysokim ogniu bakłażana, dodaję czosnek, pieprz, mieszam i powoli dolewam passaty pomidorowej. Całość duszę przez około 5-8 minut aż sos się nieco zredukuje. 

Do miseczki wykładam ugotowaną quinoa, ciepłego i kremowego bakłażana w sosie pomidorowym, posypuję natką pietruszki, pokrojonymi pomidorkami a na wierzchu układam listki rukwii wodnej. Całość fajnie się dopełnia a rukiew wodna dodaje przyjemnej i delikatnej ostrości. Quinoa ugotowana z dodatkiem soku jabłkowego jest słodka i idealna do pomidorowego sosu z bakłażanem.

Czas przygotowania:
30 min.
Ilość porcji:
2
Poziom trudności:
Łatwy
Autor przepisu: Maia Sobczak
MELVIT S.A. © 2019 Wszelkie prawa zastrzeżone

Projekt: Kreatika Studio | Realizacja: Rock The Web | Strony internetowe