Szybki bakłażan w pomidorach z pysznym quinoa trio i rukwią wodną
Składniki:
- 1/2 opakowania Quinoa Trio Melvit
- 1/2-3/4 szklanki (resztki) tłoczonego soku jabłkowego wymieszanego z wodą
- łyżka masła klarowanego
- duży ząbek czosnku
- 2 plastry imbiru
- 3 plastry bakłażana pokrojone w kostkę
- szczypta wędzonej soli
- czarny pieprz do smaku
- 1/2 szklanki przecieru pomidorowego (może być resztka passaty)
- 3 pomidorki
- rukiew wodna
- opcjonalnie końcówka natki pietruszki
Sposób przygotowania szybkiego bakłażana w pomidorach z pysznym quinoa trio i rukwią wodną:
Czosnek obieram, szatkuję i posypuję wędzoną solą. Bakłażana kroję w kostkę. Pomidorki myję i kroję na ćwiartki. Natkę pietruszki szatkuję.
Quinoa podprażam w rondelku z plastrami imbiru i odrobinę masła klarowanego, zalewam mieszanką wody z tłoczonym sokiem jabłkowym i gotuję aż wchłonie cały płyn. Na patelni rozgrzewam masło klarowane i podsmażam na wysokim ogniu bakłażana, dodaję czosnek, pieprz, mieszam i powoli dolewam passaty pomidorowej. Całość duszę przez około 5-8 minut aż sos się nieco zredukuje.
Do miseczki wykładam ugotowaną quinoa, ciepłego i kremowego bakłażana w sosie pomidorowym, posypuję natką pietruszki, pokrojonymi pomidorkami a na wierzchu układam listki rukwii wodnej. Całość fajnie się dopełnia a rukiew wodna dodaje przyjemnej i delikatnej ostrości. Quinoa ugotowana z dodatkiem soku jabłkowego jest słodka i idealna do pomidorowego sosu z bakłażanem.