• Partner strategiczny:

Sezamowy łosoś na puree z cieciorki

Składniki:

  • 250 g ugotowanej cieciorki Melvit
  • ząbek czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • szczypta soli morskiej do smaku
  • woda
  • 2 kawałki łososia (każdy ok. 200 g)
  • 3 łyżki sezamu Melvit
  • łyżka oliwy z oliwek
  • łyżka oliwy z oliwek
  • łyżka soku z cytryny
  • starta skórka z cytryny

Jak przygotować:

Cieciorkę namocz przez noc w zimnej wodzie, następnie ugotuj według przepisu na opakowaniu.

Ugotowaną cieciorkę zmiksuj z ząbkiem czosnku, sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Jeśli puree jest za gęste dodawaj stopniowo wodę. Dopraw solą morską do smaku. Filety z łososia ułóż na talerzu (skórką do dołu) przypraw solą i pieprzem, wysmaruj oliwą i posyp wcześniej zrumienionym na patelni sezamem. Łososia piecz (skórką do dołu) przez 15-20 min w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni. W międzyczasie przygotuj dressing, mieszając ze sobą wszystkie składniki. Na talerz połóż puree z cieciorki, na wierzch ułóż upieczony filet z łososia, polej dressingiem. Jako dodatek możesz podać mix sałat z pomidorkami koktajlowymi skropione oliwą z oliwek i posypane uprażonym sezamem.

SMACZNEGO!

Czas przygotowania:
45 min.
Ilość porcji:
Poziom trudności:
Średni