• Partner strategiczny:

Pstrąg łososiowy z kaszottem gryczanym

Autor przepisu: Zabawa w gotowanie

Składniki:

  • Filet z pstrąga łososiowego
  • 1 ząbek czosnku
  • Pół cytryny
  • Oliwa z oliwek
  • Masło
  • Sól, pieprz ziołowy

Sposób przygotowania

Filet dokładnie myjemy i osuszamy, wkładamy do naczynia żaroodpornego, oprószamy solą i pieprzem, na wierzchu układamy plasterki czosnku, plastry cytryny, polewamy oliwą i układamy kilka kawałków masła. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Pieczemy pstrąga w zakrytym naczyniu przez 20 minut. W tym czasie szykujemy kaszotto. Na patelni rozgrzewamy oliwę i masło, wrzucamy posiekaną w kostkę cebulę, oprószamy ją solą i smażymy do zarumienienia, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, igiełki rozmarynu i kaszę(wysypaną z saszetek). Smażymy całość przez minutę, po czym zalewamy 1/4 bulionu. Gotujemy na patelni aż wchłonie płyn, następnie dodajemy kolejną część buliony i nadal gotujemy i tak do momentu aż kaszą będzie miękka. W razie konieczności dolewamy wody gdyby brakło nam bulionu. Doprawiamy solą i pieprzem, podajemy z upieczonym pstrągiem.

Czas przygotowania:
40 min
Ilość porcji:
2
Poziom trudności:
Średni
Autor przepisu: Zabawa w gotowanie