• Partner strategiczny:

Sałatka z pesto i hummusem

Autor przepisu: Zabawa w gotowanie

Składniki:

  • 1 saszetka Trendy Lunch z orkiszem
  • NA PESTO:
  • 200 g suszonych pomidorów
  • pęczek świeżej bazylii
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny 
  • 1/4 szklanki oliwy (lub trochę więcej)
  • garść migdałów (najlepiej blanszowanych)
  • 50 startego parmezanu
  • sól pieprz do smaku
  • NA HUMMUS:
  • 1 szklanka ciecierzycy
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżki tahini
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/3 szklanki wody
  • 2 łyżki oliwy
  • Sól, pieprz do smaku

Jak przygotować:

Cieciorkę moczymy w wodzie przez całą noc. Rano odcedzamy i dokładnie płuczemy. Ponownie zalewamy wodą i gotujemy do miękkości, ok 60 minut. Odcedzamy i studzimy. W blenderze umieszczamy ugotowane ziarna, czosnek, pastę tahini, sok z cytryny, oliwę oraz wodę. Miksujemy wszystko dokładnie, na gładką masę. W razie potrzeby dolewamy trochę wody. Hummus powinien być puszysty, niezbyt zwarty.

Przygotowujemy pesto. Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy. Ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem.

Mieszankę TL gotujemy według wskazań na opakowaniu. Studzimy i mieszamy z 2 łyżkami przygotowanego pesto.

Na dnie naczynia układamy 2-3 łyżki hummusu, układamy TL z pesto i zwieńczamy świeżymi kiełkami. Idealna do zabrania na lunch! 🙂

Czas przygotowania:
30 min.
Ilość porcji:
4
Poziom trudności:
Łatwy
Autor przepisu: Zabawa w gotowanie