Sałatka z kaszą kuskus i bulgur
Składniki:
- ½ szklanki kaszy kuskus Melvit
- 1 saszetka kaszy bulgur Melvit
- ½ pęczka świeżej kolendry
- 1 łyżka płynnego miodu
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
- ½ cukinii zielonej
- ½ cukinii żółtej
- ½ bakłażana
- 3 szalotki
Sposób przygotowania sałatki z kaszą kuskus i bulgur:
Kaszę Kuskus wrzucamy do miski, zalewamy wrzątkiem na ok. 2 cm ponad kaszę. Przykrywamy i odstawiamy na 5 minut. Kaszę bulgur gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Cukinie i bakłażana kroimy na półplasterki, układamy na blasze do pieczenia i polewamy obficie oliwią, oprószamy solą i pieprzem. Szalotki kroimy na ćwiartki i układamy na blasze obok warzyw. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy warzywa do miękkości ok. 20 minut. Przygotowujemy sos. Kolendrę i czosnek siekamy, wrzucamy do miski, dodajemy oliwę, sos sojowy i miód. Dokładnie mieszamy. Łączymy w misce kasze, cukinie, bakłażana i polewamy sosem . Na wierzchu układamy szalotki, dekorujemy świeżą kolendrą.