• Partner strategiczny:

Sałatka z kaszą quinoa i pieczoną dynią

Autor przepisu: Zabawa w gotowanie

Składniki:

  • 1 szklanka Quinoa Melvit
  • ½ dyni hokkaido
  • 150 g sera fety
  • 2 spore garście roszponki
  • garść orzechów włoskich
  • Na sos:
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

Jak przygotować:

Komosę ryżową płuczemy na sicie, umieszczamy w garnku razem z 1,5 szklanką wody. Gotujemy do momentu, aż wchłonie wodę. Studzimy. Dynię wydrążamy z pestek, możemy obrać, ale nie jest to konieczne (chyba, że używamy innej dyni niż hokkaido), kroimy w małą kostkę, w misce mieszamy z łyżką oliwy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni do miękkości. Ser feta kroimy w kostkę. Przygotowujemy sos łącząc wszystkie składniki ze sobą. W misce mieszamy roszponkę, komosę, upieczoną dynię i ser feta. Polewamy sosem i dokładnie, delikatnie mieszamy. Podajemy z podprażonymi orzechami.

Czas przygotowania:
60 min.
Ilość porcji:
2
Poziom trudności:
Łatwy
Autor przepisu: Zabawa w gotowanie
MELVIT S.A. © 2019 Wszelkie prawa zastrzeżone

Projekt: Kreatika Studio | Realizacja: Rock The Web | Strony internetowe