• Partner strategiczny:
  • Partner detaliczny:

Marokańska sałatka z kaszą, bulgur, granatem, migdałami, marchewką i ziołowym pesto

Składniki:

  • Ziołowe pesto
  • 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 5-10 g kolendry, świeżej, tylko liście
  • 5 g mięty, świeżej, tylko liście
  • 30 g orzeszków piniowych lub 30 g słonecznika łuskanego
  • 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 50 g oliwy z oliwek
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ½-1 łyżeczka soli
  • Sałatka
  • 20 g migdałów, w płatkach
  • 1000 g wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 200 g kaszy bulgur Melvit
  • 150 g marchewki, pokrojonej na kawałki
  • 100 g czerwonej cebuli, przekrojonej na pół
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 1½ łyżeczki przyprawy Ras el Hanout
  • 80-100 g pestek granatu (z 1 szt., patrz wskazówka)
  • 50 g czarnych oliwek, bez pestek, przekrojonych na pół
  • 50 g liści szpinaku baby, świeżych

Jak przygotować:

Ziołowe pesto

  1. Do naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki, kolendrę i miętę, dodać orzeszki piniowe, sok z cytryny, oliwę, pieprz i sól, rozdrobnić 3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, rozdrobnić kolejne 10 s/obr. 4-8, stopniowo zwiększając obroty. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Opłukać naczynie miksujące.

Sałatka

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej migdały, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać sól, włożyć koszyczek, odważyć do niego kaszę bulgur, gotować na parze 16-18 min/Varoma/obr. 4. W tym czasie na suchej patelni uprażyć odważone migdały, odstawić. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić. Opłukać naczynie miksujące.
  3. Do naczynia miksującego włożyć marchewkę, cebulę i czosnek, dodać oliwę i przyprawę Ras el Hanout, rozdrobnić 5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić 5 min/120°C/obr. 1.
  4. Dodać ugotowaną kaszę bulgur, wymieszać 30 s//obr. 3. Przełożyć do dużej miski do sałatek, odstawić do ostudzenia na ok. 20 min, następnie dodać przygotowane wcześniej ziołowe pesto i wymieszać za pomocą kopystki.
  5. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę z kaszą bulgur i duszonymi warzywami, odważyć do niej pestki granatu, oliwki i szpinak, wymieszać za pomocą kopystki.
  6. Marokańską sałatkę z kaszą bulgur, szpinakiem i granatem podawać posypaną uprażonymi wcześniej migdałami.

Wskazówka

  • Aby wyjąć pestki z granatu, należy odciąć ok. ¼ wierzchołka owocu, następnie rozdzielić go, nacinając skórkę wzdłuż linii podziału wyznaczanych przez segmenty owocu, po czym zdjąć białe błonki i rozdzielić pestki palcami. Owoc można również przekroić w poprzek na pół, trzymać nisko rozcięciem w dół nad miską i opukiwać łyżką, aby pestki wypadły.

Informacja o potrawie

  • Przyprawa Ras el Hannout to przyprawa popularna w Afryce Północnej, szczególnie w Maroku. W skład tej mieszanki wchodzi ponad dwadzieścia ziół i suszone pączki róż. Dodaje się ją do ryżu, kaszy kuskus, do potraw jednogarnkowych, w tym sztandarowego marokańskiego gulaszu tajine. Podstawowy skład przyprawy to: curry, kolendra, kmin rzymski, papryka, sól, pieprz, koper, ziele angielskie.
Czas przygotowania:
40 min
Ilość porcji:
4
Poziom trudności:
Łatwy
MELVIT S.A. © 2019 Wszelkie prawa zastrzeżone

Projekt: Kreatika Studio | Realizacja: Rock The Web | Strony internetowe