• Partner strategiczny:

Pulpety rybne z płatkami owsianymi

Składniki:

  • Składniki na pulpety:
  • 0,5 kg filetów dowolnej ryby
  • 35 g otrębów owsianych Melvit
  • 50 ml mleka UHT 3,2%
  • 1 jajko kurze
  • liść laurowy
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 3g soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • Składniki na sos:
  • 2 świeże ogórki
  • kubeczek gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku
  • mały pęczek koperku
  • sok z połowy cytryny

Jak przygotować:

Filety z ryby zmiel. Bułkę tatrą zalej mlekiem, jajka rozbij i dodaj wszystko do ryby, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj wszystko dokładnie. 
Z przygotowanej masy formuj małe kuleczki. Obtaczaj je w mące. 
W dużym garnku zagotuj osoloną wodę z dodatkiem ziela angielskiego i listka laurowego. Pulpety gotuj w wodzie przez 10 minut, a następnie je odcedź.
Ogórki obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Koperek posiekaj. Czosnek zgnieć w prasce. 
Wymieszaj składniki na sos z jogurtem i sokiem z cytryny. 
Pulpety podawaj polane sosem.

Czas przygotowania:
120 min.
Ilość porcji:
Poziom trudności:
Trudny