• Partner strategiczny:
  • Partner detaliczny:

Grillowana dorada z kuskusem perłowym i sałatką z pomidorów

Autor przepisu: Zabawa w gotowanie

Składniki:

  • 1 dorada
  • Natka pietruszki
  • 1 cytryna
  • 1 ząbek czosnku
  • Sól, pierz, pieprz cytrynowy
  • 1 saszetka kuskusu perłowego z warzywami lub z grzybami
  • 1 mała cebula
  • Masło klarowane do smażenia
  • 1 litr bulionu lub wody
  • Kilka pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki kaparów
  • Garść świeżej bazylii
  • Sos balsamiczny

Jak przygotować:

Doradę dokładnie myjemy, osuszamy i przyprawiamy solą, pieprzem i pieprzem cytrynowym. Wewnątrz układamy natkę, plasterki cytryny oraz pokrojony w plasterki czosnek. Na patelni grillowej rozgrzewamy masło klarowane, smażymy rybę na średnik ogniu po kilka minut z każdej strony. W międzyczasie na drugiej patelni rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego, wrzucamy posiekaną cebulę i oprószamy solą. Smażymy do zarumienienia po czym dodajemy zawartość saszetki kuskusa, przesmażamy chwilkę i podlewamy 2 chochlami bulionu lub wody. Gotujemy do momentu aż kuskus wchłonie płyn po czym podlewamy ponownie. Robimy tak do momentu aż kasza będzie miękka. Pomidory kroimy na ćwiartki, mieszamy w kaparami i posiekanymi liśćmi bazylii, doprawiamy solą i polewamy sosem balsamicznym. Rybę podajemy z kaszą oraz sałatką z pomidorów.

Czas przygotowania:
Ilość porcji:
Poziom trudności:
Łatwy
Autor przepisu: Zabawa w gotowanie
MELVIT S.A. © 2019 Wszelkie prawa zastrzeżone

Projekt: Kreatika Studio | Realizacja: Rock The Web | Strony internetowe