• Partner strategiczny:

Potrawka z ciecierzycy na białym winie

Autor przepisu: Maia Sobczak

Składniki:

  • szklanka ugotowanej ciecierzycy Melvit
  • 2 gałązki tymianku
  • 2 małe cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • plaster imbiru
  • 1 średni fenkuł
  • 3 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1/2 szklanki białego półsłodkiego wina
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego
  • łyżka masła klarowanego
  • szczypta utartej skórki z cytryny
  • świeżo utarty czarny pieprz
  • sól do smaku

Jak przygotować:

Ciecierzycę Melvit moczę przez noc, odlewam, przepłukuję i gotuję w czystej lekko osolonej wodzie.  Czosnek i cebulę obieram, szatkuję na drobno. Marchewkę, ziemniaki obieram, myję i kroję na części. Fenkuł kroję na pióra, jeśli ma zieloną czuprynę odkrawam ją i odkładam do dekoracji. W garnku z grubym dnem rozpuszczam masło klarowane, dodaję gałązki tymianku, czosnek, imbir, cebulę i pokrojone warzywa. Dodaję świeżo utarty pieprz, sól i przesmażam na wyższym ogniu przez około 5-10 minut. Dodaję ciecierzycę, zalewam winem i duszę pod przykryciem przez 5 minut. Odkrywam, dodaję utartą skórkę z cytryny, mleko kokosowe i znowu duszę 5 minut, aż ziemniaki będą miękkie.  

Podaję z listkami tajskiej bazylii lub soczystej kolendry, chętnie dodaję zieloną czuprynę z fenkułu.  Potrawka powinna być delikatnie słodka, kwaśna i pieprzna ale doprawcie ją sami, tak jak lubicie najbardziej. 

Czas przygotowania:
40 min.
Ilość porcji:
2
Poziom trudności:
Średni
Autor przepisu: Maia Sobczak
MELVIT S.A. © 2019 Wszelkie prawa zastrzeżone

Projekt: Kreatika Studio | Realizacja: Rock The Web | Strony internetowe