Potrawka z ciecierzycy na białym winie
Składniki:
- szklanka ugotowanej ciecierzycy Melvit
- 2 gałązki tymianku
- 2 małe cebule
- 2 ząbki czosnku
- plaster imbiru
- 1 średni fenkuł
- 3 ziemniaki
- 1 marchewka
- 1/2 szklanki białego półsłodkiego wina
- 1/2 szklanki mleka kokosowego
- łyżka masła klarowanego
- szczypta utartej skórki z cytryny
- świeżo utarty czarny pieprz
- sól do smaku
Sposób przygotowania potrawki z ciecierzycy na białym winie:
Ciecierzycę Melvit moczę przez noc, odlewam, przepłukuję i gotuję w czystej lekko osolonej wodzie. Czosnek i cebulę obieram, szatkuję na drobno. Marchewkę, ziemniaki obieram, myję i kroję na części. Fenkuł kroję na pióra, jeśli ma zieloną czuprynę odkrawam ją i odkładam do dekoracji. W garnku z grubym dnem rozpuszczam masło klarowane, dodaję gałązki tymianku, czosnek, imbir, cebulę i pokrojone warzywa. Dodaję świeżo utarty pieprz, sól i przesmażam na wyższym ogniu przez około 5-10 minut. Dodaję ciecierzycę, zalewam winem i duszę pod przykryciem przez 5 minut. Odkrywam, dodaję utartą skórkę z cytryny, mleko kokosowe i znowu duszę 5 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
Podaję z listkami tajskiej bazylii lub soczystej kolendry, chętnie dodaję zieloną czuprynę z fenkułu. Potrawka powinna być delikatnie słodka, kwaśna i pieprzna ale doprawcie ją sami, tak jak lubicie najbardziej.