• Partner strategiczny:

Pierogi wigilijne

Autor przepisu: Kasia Fenix

Składniki:

  • ok. 500 g kapusty kwaszonej
  • 40 g suszonych grzybów
  • 1 cebula czerwona
  • 2–3 liście laurowe
  • ziele angielskie
  • pieprz
  • 1 marchewka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
  • 1/2 szklanki soczewicy czerwonej Melvit
  • 2 garście grzybów suszonych (wcześniej namoczone i pokrojone)
  • cebula czerwona (poszatkowana i zeszklona)
  • majeranek
  • sól i pieprz do smaku

Jak przygotować:

Grzyby zlej wrzątkiem i namocz ok. 30 minut. Następnie odcedź (nie wylewaj wody z grzybów) i bardzo drobno posiekaj. Kapustę opłucz posiekaj i zalej wodą. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, wodę po grzybkach i gotuj, aż kapusta będzie miękka. W międzyczasie dodaj obraną i startą na grubych oczkach marchew. Zestaw z ognia.

Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć drobno posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli dodaj grzyby, smaż przez chwilę i dodaj kapustę. Wszystko przesmażaj ok. 10 minut. Dopraw solą i pieprzem. Odstaw do wystygnięcia.

W przypadku farszu z soczewicą – po prostu wymieszaj wszystkie składniki. Zagnieć ciasto z mąki i wody. Wodę dodaj ‘na oko’ żeby ciasto było Ilość zależy od gruboziarnistości i rodzaju mąki. Rozwałkuj ciasto i wytnij szklanką kółka.


Teraz możesz nadziewać pierogi farszem. Gotuj w osolonej i gotującej się wodzie ok. 3-5 min (do wypłynięcia)

Smacznego!

Czas przygotowania:
60 min.
Ilość porcji:
4
Poziom trudności:
Średni
Autor przepisu: Kasia Fenix
MELVIT S.A. © 2019 Wszelkie prawa zastrzeżone

Projekt: Kreatika Studio | Realizacja: Rock The Web | Strony internetowe