Pierogi wigilijne
Składniki:
- ok. 500 g kapusty kwaszonej
- 40 g suszonych grzybów
- 1 cebula czerwona
- 2–3 liście laurowe
- ziele angielskie
- pieprz
- 1 marchewka
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
- 1/2 szklanki soczewicy czerwonej Melvit
- 2 garście grzybów suszonych (wcześniej namoczone i pokrojone)
- cebula czerwona (poszatkowana i zeszklona)
- majeranek
- sól i pieprz do smaku
Jak przygotować pierogi wigilijne:
Grzyby zlej wrzątkiem i namocz ok. 30 minut. Następnie odcedź (nie wylewaj wody z grzybów) i bardzo drobno posiekaj. Kapustę opłucz posiekaj i zalej wodą. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, wodę po grzybkach i gotuj, aż kapusta będzie miękka. W międzyczasie dodaj obraną i startą na grubych oczkach marchew. Zestaw z ognia.
Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć drobno posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli dodaj grzyby, smaż przez chwilę i dodaj kapustę. Wszystko przesmażaj ok. 10 minut. Dopraw solą i pieprzem. Odstaw do wystygnięcia.
W przypadku farszu z soczewicą – po prostu wymieszaj wszystkie składniki. Zagnieć ciasto z mąki i wody. Wodę dodaj ‘na oko’ żeby ciasto było Ilość zależy od gruboziarnistości i rodzaju mąki. Rozwałkuj ciasto i wytnij szklanką kółka.
Teraz możesz nadziewać pierogi farszem. Gotuj w osolonej i gotującej się wodzie ok. 3-5 min (do wypłynięcia)
Smacznego!