Łazanki z kapustą i grzybami
Składniki:
- 100 g mąki jaglanej Melvit
- 50 g mąki ryżowej Melvit
- 50 g mąki ziemniaczanej Melvit
- 50 g cukru kokosowego
- 100 g masła
- 1 żółtko
- 3 jabłka
- 1/4 szklanki cukru kokosowego
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 25 g masła roztopionego
Sposób przygotowania łazanek z kapustą i grzybami:
Mąkę umieść w misce, zrób wgłębienie, wbij jajko i mieszaj widelcem wlewając powoli wodę. Wyrób elastyczne ciasto (ok. 5 minut) i odstaw na 15 minut. Po tym czasie ciasto podziel na mniejsze części, wałkuj niezbyt cienko i tnij na małe kwadraty. Gotuj w osolnej wodzie przez ok. 1-2 minut. Wcześniej możesz przygotować kapustę z pieczarkami. Na patelni rozgrzej olej, podsmaż pokjoroną w kostkę cebulę, dodaj pokrojone w kostkę pieczarki, smaż do zarumienienia. Po tym czasie dorzuć opłukaną wcześniej kapustę i smaż kolejne 5 minut, dopraw solą, pieprzem i sosem sojowym. Podlej bulionem i gotuj aż odparuje. Wymieszaj w ugotowanym makaronem i podaj obsypane posiekaną natką pietruszki.