Bigos świąteczny przepis

Bigos świąteczny

Autor przepisu: Kasia Fenix

Składniki:

  • 500 g kapusty kiszonej
  • duża cebula czerwona
  • 3 garście suszonych grzybów
  • 2 garście suszonych śliwek
  • 2 listki laurowe
  • ziele angielskie
  • jagody jałowca
  • majeranek
  • pieprz
  • 1,5 szklanki mąki orkiszowej Melvit
  • 1,5 szklanki mąki gryczanej Melvit
  • 25 g świeżych drożdży
  • 3 łyżki słonecznika łuskanego
  • 4 łyżki siemienia lnianego Melvit
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 2,5 szklanki letniej wody
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Jak przygotować bigos świąteczny:

Opłucz grzyby, zalej niewielka ilością wrzątku i pozostaw na godzinę do namoczenia. W garnku zeszklij na łyżce oleju cebulę. Następnie włóż kapustę kiszoną (możesz wcześniej przepłukać ją wodą, jeśli jest za kwaśna), listek laurowy, ziele angielskie i jagody jałowca. Gotuj ok. 40 min co jakiś czas mieszając. Możesz podlewać niewielką ilością wody. Dopraw majerankiem, pieprzem i duś do gotowości 30min do godziny.

Wersja świąteczna – możesz dodać mięso:

250 g wędzonego kurczaka
200 g piersi z kurczaka

Jako dodatek do bigosu zaproponuję zdrowy chlebek.

Przesiej do miski obie rodzaje mąk, dodać sól, drożdże i wodę. Wszystko wymieszać do połączenia się składników, następnie dodaj słonecznik, pestki dyni, siemie lniane, sól i cukier i łyżkę oliwy z oliwek. Dokładnie wymieszaj. Ciasto będzie dosyć luźne. Przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 30min.

Formę, w której będziesz piec chleb wysmaruj masłem i wysyp mąką, przełóż ciasto, ponownie przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia.

Nagrzej piekarnik do 240 stopni i włóż ciasto. Piecz przez 15 min, następnie zmniejsz temperaturę do 220 stopni i piecz kolejne 30-45 min. Sprawdzaj co jakiś czas, bo różne są piekarniki i czas pieczenia może się różnić. Upieczony chlebek wyjmij z piekarnika, odstaw do wystygnięcia (najlepiej na noc).

Smacznego!

Bigos świąteczny przepis
Czas przygotowania:
240 min.
Ilość porcji:
8
Poziom trudności:
Trudny
Autor przepisu: Kasia Fenix