• Partner strategiczny:

Kasza jaglana z dynią, burakiem i jabłkiem

Składniki:

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej Melvit
  • 1,5 łyżki masła klarowanego
  • 1 mały burak
  • 1/4 małej dyni hokkaido lub innej
  • 1 duże kwaśne jabłko
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 4-5 listków świeżej szałwii
  • szczypta różowej soli

Jak przygotować:

Kaszę jaglaną gotuję w proporcji 1:2,5, przelewając ją wrzątkiem na gęstym sicie.

Dynię myję, oczyszczam i kroję na średniej grubości pióra. Z jabłka wycinam gniazdo nasienne i razem ze skórką kroję na średniej grubości „uśmiechy”. Buraka obieram, myję i kroję na cienkie paseczki.

Na woku lub głębokiej patelni z cienkim dnem rozgrzewam masło klarowane, wrzucam listki szałwii i podsmażam na dość wysokim ogniu. Dodaję cienkie słupki z buraka i dynię, całość podsmażam aż warzywa będą lekko al dente.Na koniec dodaję świeżo mielony pieprz, sól i jabłko ze skórką. Jeszcze raz przesmażam i zestawiam z ognia.

Na talerz wykładam podsmażone warzywa z jabłkiem. Na patelnię ze smakiem i zapachem po smażeniu wykładam kaszę i energicznie ją podsmażam. Serwuję obok warzyw.


Smacznego!

Czas przygotowania:
30 min.
Ilość porcji:
1
Poziom trudności:
Łatwy
MELVIT S.A. © 2019 Wszelkie prawa zastrzeżone

Projekt: Kreatika Studio | Realizacja: Rock The Web | Strony internetowe