• Partner strategiczny:

Kasza jaglana z pieczonymi warzywami i podsmażką

Autor przepisu: Maia Sobczak

Składniki:

  • filiżanka kaszy jaglanej Melvit
  • dwie marchewki
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • 1/4 małej główki czerwonej kapust
  • 1,5 łyżki masła klarowanego
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • szczypta utartej skórki z cytryny
  • połowa gruszki
  • płaska łyżeczka cukru brązowego lub syropu klonowego
  • szczypta soli

Jak przygotować:

Warzywa obieram, myję i kroję na mniejsze kawałki. Z kapusty wykrawam stwardniałą część. Wszystko mieszam z łyżką masła klarowanego, posypuję pieprzem, solą, skórką cytrynową i układam kilka gałązek świeżego tymianku. Wstawiam do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika i piekę przez 30-40 minut. Można początkowo piec pod przykryciem.

Kaszę jaglaną przepłukuję na gęstym sicie wrzątkiem, podprażam na odrobinie masła klarowanego i zalewam dwiema filiżankami wody. Gotuję aż wchłonie całą wodę, odstawiam pod przykryciem.

Gruszkę kroję na ćwiartki. Na patelni rozgrzewam łyżeczkę masła klarowanego i podsmażam kawałki na dużym ogniu żeby się przyrumieniły. Pod koniec dodaję łyżeczkę cukru lub syropu klonowego, szczyptę pieprzu i soli. Przesmażam chwilkę i zdejmuję rumiane kawałki z patelni.

Do słoika lub na talerz wykładam kaszę jaglaną, upieczone warzywa i podsmażoną gruszkę. Można polać odrobiną tłuszczu z pieczenia. Pięknie wygląda z listkami świeżego tymianku albo bazylii greckiej.

Czas przygotowania:
60 min.
Ilość porcji:
2
Poziom trudności:
Średni
Autor przepisu: Maia Sobczak
MELVIT S.A. © 2019 Wszelkie prawa zastrzeżone

Projekt: Kreatika Studio | Realizacja: Rock The Web | Strony internetowe