Szakszuka przepis

Szakszuka z kaszą jaglaną i zielonymi warzywami

Autor przepisu: Zabawa w gotowanie

Składniki:

  • 2 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 cebula
  • 100 g zielonego groszku
  • 100 g ugotowanego i obranego bobu
  • ½ małej sałaty rzymskiej
  • ¼ małej cukinii
  • 2 jajka
  • Masło klarowane
  • Sól, pieprz
  • Szczypior  do podania

Sposób przygotowania szakszuki z kaszą jaglaną i zielonymi warzywami:

Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy posiekaną cebulę, oprószamy solą i chwilę smażymy. Dodajemy cukinię pokrojoną w kostkę, podlewamy odrobiną wody i chwilę dusimy. Nastepnie wrzucamy groszek, bób oraz podzieloną na liście sałatę rzymską i kaszę. Smażymy, w razie potrzeby podlewamy odrobiną wody i dusimy ok.3-4 minuty. Po tym czasie robimy w warzywach wgłębienia i wbijamy jajka. Smażymy do momentu aż białko się zetnie a żółtko pozostanie płynne. Podajemy z posiekanym szczypiorkiem.

Szakszuka przepis
Czas przygotowania:
20 min
Ilość porcji:
2
Poziom trudności:
Łatwy
Autor przepisu: Zabawa w gotowanie