• Partner strategiczny:
  • Partner detaliczny:

Sernik z kaszy jaglanej z daktylowym karmelem

Autor przepisu: Zabawa w gotowanie

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej Melvit
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej Melvit
  • 2 i ½ szklanki domowego mleka kokosowego
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1 jajko
  • 4 łyżki ksylitolu
  • Na spód:
  • 100 g pierników
  • 50 g oleju kokosowego
  • Na karmel:
  • ¾ szklanki daktyli moczonych kilka godzin
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • Kilka łyżeczek wody z moczenia daktyli

Jak przygotować:

Kaszę jaglaną, przelewamy wrzątkiem na sicie, a następnie prażymy w garnku. Zalewamy mlekiem kokosowym, gotujemy do momentu, aż kasza wchłonie wszystko. Studzimy. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i miksujemy blenderem. Olej kokosowy na spód rozpuszczamy w garnku, dodajemy pokruszone ciasteczka. Dokładnie mieszamy i umieszczamy na spodzie formy (najlepiej tortownicy) dokładnie dociskając. Podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 10 minut. Po tym czasie wlewamy masę jaglaną i pieczemy kolejne 50-60 minut. Studzimy. Najlepiej włożyć sernik do lodówki na noc, schłodzony smakuje najlepiej. Przygotowujemy karmel – łączymy wszystkie składniki (najlepiej wykorzystać do tego blender). Przed podaniem polewamy sernik karmelem, kroimy. Gotowe.

Czas przygotowania:
60 min.
Ilość porcji:
4
Poziom trudności:
Łatwy
Autor przepisu: Zabawa w gotowanie
MELVIT S.A. © 2019 Wszelkie prawa zastrzeżone

Projekt: Kreatika Studio | Realizacja: Rock The Web | Strony internetowe