• Partner strategiczny:

Sernik Jaglany

Autor przepisu: Zabawa w gotowanie

Składniki spód:

  • 200 g pierników
  • 2 łyżki oleju kokosowego

Składniki masa:

1 szklanka kaszy jaglanej
3 szklanki mleka migdałowego
2 jajka
stała część z mleczka kokosowego z puszki (schłodzonego przez noc w lodówce)
2 pomarańcze
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3-5 łyżek syropu klonowego

Pierniki na spód miksujemy w pojemniku blendera lub kruszymy rękoma. Dodajemy olej kokosowy i miksujemy/mieszamy do połączenia składników. Wykładamy powstałą masę na spód formy i dociskamy. Kaszę jaglaną prażymy na sucho w garnku przez ok 3 minuty co chwile mieszając, zalewamy mlekiem migdałowym i gotujemy na małym ogniu do miękkości. Kasza powinna wchłonąć niemal cały płyn. Gorącą przekładamy do blendera kielichowego, dodajemy wyfiletowane pomarańcze (czyli kawałki pomarańczy bez białej skórki) i miksujemy do uzyskania bardzo gładkiej konsystencji. Następnie dodajemy jajka, stałą cześć mleczka kokosowego, mąkę oraz syrop klonowy. Miksujemy do połączenia składników. Wlewamy na przygotowany spód, pieczemy w 180 stopniach przez ok. 40 minut. Ciasto należy podawać dobrze wystudzone.

Czas przygotowania:
110 min.
Ilość porcji:
4
Poziom trudności:
Średni
Autor przepisu: Zabawa w gotowanie