• Partner strategiczny:
  • Partner detaliczny:

Jaglany sernik bez sera z musem z pieczonych śliwek

Składniki:

  • 200 g suchej kaszy jaglanej Melvit
  • 80 g orzechów nerkowca
  • 120 ml syropu z agawy
  • sok z 1 cytryny
  • 80 g migdałów
  • 100 g daktyli
  • 10 sztuk śliwek
  • 3-4 łyżki cukru pudru w zależności od kwaśności śliwek
  • 2-3 łyżki oleju kokosowego

Jak przygotować:

Orzechy nerkowca (80 g) zalej wodą i zostaw do namoczenia na noc lub zalej je wrzątkiem i odstaw na ok. 2 godziny. Daktyle zalej wrzątkiem na 10 minut. Kaszę jaglaną przepłucz i następnie zalej litrem wody ew. mleka roślinnego i gotuj do momentu aż wchłonie całą wodę (uważaj żeby nie przypalić kaszy). W międzyczasie zmiel migdały, dodaj orzechy nerkowca przeznaczone na spód (80 g) i miksuj chwilę, tak aby pozostały kawałki orzechów. Odsącz daktyle i dodaj do orzechów, ponownie miksując całość. Nie za długo, tak aby daktyle i orzechy się połączyły, a masa była nadal sypka. Spód tortownicy (21 cm) wyłóż folią spożywczą i ugnieć na nią powstałą masę z orzechów i daktyli. Odstaw do lodówki. Do ugotowanej i ostudzonej kaszy dodaj sok z cytryny, syrop z agawy i zmiksuj na gładką masę. Dodaj wymoczone przez noc orzechy nerkowca i ponownie zmiksuj. W razie potrzeby dodaj syrop z agawy lub sok z cytryny. Możesz też dodać kilka kropli aromatu śmietankowego do ciast. Ostudzoną masę wylej na spód orzechowo-daktylowy. Odstaw do ostygnięcia. Następnie wykonaj mus. Śliwki umyj, przekrój na pół, usuń pestki. Piecz przez 20-25 minut w piekarniku aż zmiękną. Następnie zmiksuj dodając cukier puder i olej kokosowy. Gdy wszystko ostygnie wylej mus ze śliwek na całość i odstaw do lodówki. Najlepiej na noc.

Smacznego!

Czas przygotowania:
60 min.
Ilość porcji:
4
Poziom trudności:
Łatwy
MELVIT S.A. © 2019 Wszelkie prawa zastrzeżone

Projekt: Kreatika Studio | Realizacja: Rock The Web | Strony internetowe