Kasza jaglana z dynią, burakiem i jabłkiem
Składniki:
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej Melvit
- 1,5 łyżki masła klarowanego
- 1 mały burak
- 1/4 małej dyni hokkaido lub innej
- 1 duże kwaśne jabłko
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
- 4-5 listków świeżej szałwii
- szczypta różowej soli
Sposób przygotowania kaszy jaglanej z dynią, burakiem i jabłkiem:
Kaszę jaglaną gotuję w proporcji 1:2,5, przelewając ją wrzątkiem na gęstym sicie.
Dynię myję, oczyszczam i kroję na średniej grubości pióra. Z jabłka wycinam gniazdo nasienne i razem ze skórką kroję na średniej grubości „uśmiechy”. Buraka obieram, myję i kroję na cienkie paseczki.
Na woku lub głębokiej patelni z cienkim dnem rozgrzewam masło klarowane, wrzucam listki szałwii i podsmażam na dość wysokim ogniu. Dodaję cienkie słupki z buraka i dynię, całość podsmażam aż warzywa będą lekko al dente.Na koniec dodaję świeżo mielony pieprz, sól i jabłko ze skórką. Jeszcze raz przesmażam i zestawiam z ognia.
Na talerz wykładam podsmażone warzywa z jabłkiem. Na patelnię ze smakiem i zapachem po smażeniu wykładam kaszę i energicznie ją podsmażam. Serwuję obok warzyw.
Smacznego!