Jabłka z kaszą gryczaną białą i miętą
Składniki:
- 1/4 szklanki kaszy gryczanej białej Melvit
- 1/4 szklanki białego wina półsłodkiego zmieszanego z 1/4 szklanki wody
- szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu
- szczypta soli
- 2 średniej wielkości jabłka, najlepiej jedno słodkie drugie kwaśne
- łyżka lub dwie masła klarowanego
- 2 łyżeczki brązowego cukry trzcinowego
- garść świeżej mięty
Sposób przygotowania jabłka z kaszą gryczaną białą i miętą:
Kaszę gryczaną płuczę na sicie, podprażam na odrobinie masła klarowanego, zalewam mieszanką wina z wodą i gotuję na wolnym ogniu, aż wchłonie prawie całą wodę. Odstawiam pod przykryciem na kilka chwil.
Świeżą miętę szatkuję lub wybieram najmniejsze listki. Jabłka myję, wycinam gniazda nasienne i kroję na łódeczki razem ze skórką. Na patelni rozgrzewam masło klarowane, podsmażam na dużym ogniu jabłka z dodatkiem cukru, dodaję świeżo mielony pieprz i szczyptę soli.
Ugotowaną kaszę gryczaną mieszam ze świeżą miętą i serwuję z pięknie podsmażonymi jabłkami.
Smacznego!