Przepis na kotlety z kaszy gryczanej

Kotlety z kaszy gryczanej

Autor przepisu: Zabawa w gotowanie

Składniki

  • 1 saszetka kaszy gryczanej Melvit
  • 500 g pieczarek
  • 2 małe cebule
  • 2-3 łyżki bułki tartej + do obtoczenia
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • Sól, pieprz, papryka słodka, majeranek do przyprawienia

Sposób przygotowania kotletów z kaszy gryczanej:

Kaszę gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Cebule obieramy i kroimy w małą kostkę, pieczarki dokładnie myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy cebulę, oprószamy solą i smażymy do zarumienienia. Następnie dodajemy pieczarki i smażymy ok 10 minut, studzimy. Przestudzoną kaszę i pieczarki łączymy, delikatnie miksujemy blenderem ręcznym, ale tak by kasza się całkowicie nie zmiksowała. Dodajemy mąkę, bułkę tartą i przyprawy. Mieszamy i sprawdzamy smak, w razie konieczności doprawiamy. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na odrobinie oleju. Podajemy jak lubimy np. jako burgery.

Przepis na kotlety z kaszy gryczanej
Czas przygotowania:
Ilość porcji:
Poziom trudności:
Łatwy
Autor przepisu: Zabawa w gotowanie