Przepis na bakłażana faszerowanego grzybami z kaszą quinoa i granatem

Faszerowany bakłażan z quinoa

Autor przepisu: Zabawa w gotowanie

Składniki:

  • 1 bakłażan
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • Garść natki pietruszki
  • 3 prawdziwki lub podgrzybki
  • 4 łyżki ugotowanej mieszanki Trendy Lunch z quinoa
  • Ziarenka granatu do dekoracji

Sposób przygotowania faszerowanego bakłażana z quinoa:

Bakłażana przekrajamy wzdłuż na pół. Nacinamy miąższ, oblewamy obficie oliwą, oprószamy solą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 20-30 minut aż zmięknie. W tym czasie na patelni rozgrzewamy masło, smażymy cebulę pokrojoną w piórka, gdy się zeszkli dodajemy posiekany czosnek a chwilę po nim umyte i pokrojone w plasterki grzyby. Smażymy aż się zarumienią. Dodajemy TL oraz posiekaną natkę pietruszki i mieszamy. Gdy bakłażan będzie miękki wykładamy do na talerz, wydrążamy część miąższu i dodajemy na patelnię z gotowym farszem, mieszamy i wykładamy farsz na bakłażany. Posypujemy natką i ziarenkami granatu.

Przepis na bakłażana faszerowanego grzybami z kaszą quinoa i granatem
Czas przygotowania:
40 min.
Ilość porcji:
2
Poziom trudności:
Łatwy
Autor przepisu: Zabawa w gotowanie