Chrupiąca ciecierzyca, chipsy z tortilli z hummusem
Składniki:
- CHRUPIĄCA CIECIERZYCA:
- 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy Melvit
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- Sól, pieprz, papryka słodka, chilli, bazylia
- CHIPSY Z TORTILLI PODANE Z HUMMUSEM:
- 1 szklanka mąki orkiszowej Melvit
- 1 szklanka mąki pszennej
- 160 ml gorącej wody
- ½ łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy
- Sól morska, oliwa do przygotowania chipsów
Sposób przygotowania chrupiącej ciecierzycy, chipsów z tortilli z hummusem:
Gdy planujemy spotkania ze znajomymi czy przyjęcia urodzinowe zawsze wiąże się to z pytaniem „ Co przygotujemy do jedzenia?”. Sięgamy wtedy po szybkie i łatwo dostępne przekąski, które nie zawsze są dobrym i zdrowym wyborem. Wystarczy jednak garść inspiracji, szczypta pomysłu i odrobina więcej czasu, a możemy z łatwością przygotować zdrowsze alternatywy dla naszych dzieci. Wasze dzieciaki lubią paluszki ? Przygotujcie im paluszki orkiszowe lub drożdżowe grissini! Macie słabość do chipsów i chrupek? Zróbcie chipsy warzywne, owocowe lub upieczcie pokrojone w trójkąty domowe tortille! Uwielbiacie chrupanie w zębach ? Upieczcie ciecierzycę! Pomysłów jest wiele, wypróbujcie naszych propozycji!
CHRUPIĄCA CIECIERZYCA:
Przygotowanie:
Ciecierzycę umieszczamy w misce, wlewamy oliwę i wsypujemy po pół łyżeczki każdej przyprawy oprócz chilli (dodajemy chilli jedynie szczyptę, ale możemy je pominąć). Wszystko dokładnie mieszamy, wsypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok. 25 minut. Co jakiś czas sprawdzamy i mieszamy by równomiernie się upiekła. Podajemy jak ostygnie.
CHIPSY Z TORTILLI PODANE Z HUMMUSEM:
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania ciasta na tortille i upieczenia ich na patelni. Mąki, wodę, sól i oliwę umieszczamy w misce i wyrabiamy ciasto. Ugniatamy ok. 5 minut. Ciasto ma być dość miękkie i elastyczne. Odkładamy je na pół godziny by odpoczęło. Po tym czasie dzielimy je na 8 części, każdą z nich rozwałkowujemy na jak najcieńszy placek i pieczemy na rozgrzanej, suchej patelni do momentu, aż pojawią się pęcherze, wtedy odwracamy i pieczemy jeszcze chwilkę. Odkładamy i przykrywamy ścierką. Gdy upieczemy wszystkie tortille, kroimy je na trójkąty i wrzucamy do miski. Polewamy oliwą i obsypujemy solą. Układamy na blasze tak by nie zachodziły na siebie zbyt mocno. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 5-10 minut. Czas pieczenia zależy od grubości tortilli. Można jeść same lub z dipem (np. klasycznym hummusem).