Przepis na Dahl z żółtej soczewicy

Dahl z żółtej soczewicy

Autor przepisu: Zabawa w gotowanie

Składniki:

  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • Puszka pomidorów
  • 1 l bulion warzywnego
  • ½ szlanki żółtej soczewicy
  • ½ szklanki ciecierzycy(moczonej całą noc)
  • ½ małej dyni hokkaido
  • Oliwa do smażenia
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania Dahl z żółtej soczewicy:

Cebulę siekamy w kostkę, podsmażamy na rozgrzanej oliwie w garnku. Oprószamy solą, dodajemy resztę przypraw i smażymy. Wrzucamy soczewicę, ciecierzycę oraz pokrojoną w grubą kostkę dynię. Zalewamy bulionem oraz pomidorami. Gotujemy do miękkości (ok 15-20 minut). Podajemy posypane kolendrą.

Przepis na Dahl z żółtej soczewicy
Czas przygotowania:
Ilość porcji:
4
Poziom trudności:
Łatwy
Autor przepisu: Zabawa w gotowanie