Dahl z żółtej soczewicy
Składniki:
- 1 cebula
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka cynamonu
- ½ łyżeczki kurkumy
- Puszka pomidorów
- 1 l bulion warzywnego
- ½ szlanki żółtej soczewicy
- ½ szklanki ciecierzycy(moczonej całą noc)
- ½ małej dyni hokkaido
- Oliwa do smażenia
- Sól, pieprz
Sposób przygotowania Dahl z żółtej soczewicy:
Cebulę siekamy w kostkę, podsmażamy na rozgrzanej oliwie w garnku. Oprószamy solą, dodajemy resztę przypraw i smażymy. Wrzucamy soczewicę, ciecierzycę oraz pokrojoną w grubą kostkę dynię. Zalewamy bulionem oraz pomidorami. Gotujemy do miękkości (ok 15-20 minut). Podajemy posypane kolendrą.