• Partner strategiczny:

Zupa krem z pomidorów i pieczonej papryki

Autor przepisu: Zabawa w gotowanie

Składniki:

  • czarnuszka Melvit
  • 1 puszka pomidorów lub 500g świeżych pomidorów
  • 1 – 2 czerwone papryki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku

Jak przygotować:

Papryki myjemy i osuszamy. Układamy na blaszce do pieczenia i pieczemy do miękkości i lekkiego zaczerwienia skórki w temperaturze 200 stopni. Zawijamy w folię aluminiową lub wkładamy do woreczka strunowego na 10 minut. Po tym czasie obieramy ze skóry. W garnku rozgrzewamy olej, cebulę szatkujemy na drobno, wrzucamy, oprószamy solą i podsmażamy przez chwilę. Dodajemy posiekany czosnek, smażymy dwie minuty po czym dodajemy obraną paprykę i pomidory, dolewamy ok. 200 ml wody i gotujemy ok. 30 minut. Miksujemy na zupę krem. Podajemy z czarnuszką. Smacznego!

Czas przygotowania:
30 min.
Ilość porcji:
2
Poziom trudności:
Łatwy
Autor przepisu: Zabawa w gotowanie