Przepis na boczniaki w curry z resztką kalafiora i mhammas

Boczniaki w curry z resztką kalafiora i mhammas

Autor przepisu: Maia Sobczak

Składniki:

Sposób przygotowania boczniaków w curry z resztką kalafiora i mhammas:

Boczniaki delikatnie myję i kroję na mniejsze kawałki. Szalotki obieram, szatkuję na pióra, czosnek obieram rozgniatam i kroję na drobne kawałki. Kalafiora rozdzielam na małe różyczki. Torebkę mieszanki Trendy Lunch rozcinam, delikatnie podsmażam w garnku i gotuję w szklance warzywnego rosołu z poprzedniego dnia lub w wodzie ze szczyptą soli, aż wchłonie cały płyn.

Na patelni podsmażam na maśle klarowanym imbir  i gałązkę rozmarynu lub innych, ulubionych ziół, dodaję szalotkę i czosnek, sos sojowy, pokrojone boczniaki i przesmażam całość mieszając. Na koniec podlewam cydrem, dokładam kurkumę i surowego kalafiora, lekko duszę, mieszam z ugotowaną wcześniej mieszanką i podaję na ciepło. Czasami podsypuję poszatkowaną natką pietruszki czy soczystą rukwią wodną – zależy co mam w lodówce. Lubię do takich prostych, niemal jednogarnkowych potraw dodać pół łyżeczki pudru grzybowego do smażenia. Podbija pięknie smak a całość znika z talerzy z prędkością światła.

Przepis na boczniaki w curry z resztką kalafiora i mhammas
Czas przygotowania:
40 min.
Ilość porcji:
2
Poziom trudności:
Łatwy
Autor przepisu: Maia Sobczak