Przepis na Curry dyniowe z czerwoną soczewicą

Curry dyniowe z czerwoną soczewicą

Autor przepisu: Zabawa w gotowanie

Składniki:

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki czerwonej soczewicy Melvit
  • ½ małej dyni hokkaido
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 400 ml passaty pomidorowej
  • 1 łyżeczka czerwonej pasty curry
  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego
  • Sól, pieprz
  • Do podania: 1 dojrzałe awokado, natka pietruszki lub kolendra, jogurt naturalny.

Sposób przygotowania curry dyniowego z czerwoną soczewicą:

W garnku rozgrzewamy olej kokosowy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy na rozgrzany olej razem z kminem i oprószamy dodatkowo solą. Podsmażamy przez chwilę. Dodajemy czosnek oraz pastę curry i smażymy dalej. Po chwili dorzucamy pokrojoną w kostkę dynię oraz soczewicę, podlewamy passatą oraz mlekiem kokosowym.  Gotujemy do czasu aż dynia i soczewica będą miękkie. Pilnujemy by soczewicy nie wchłonęła całości płynu, w razie potrzeby podlewamy delikatnie wodą. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z pokrojonym w kostkę awokado, kolendrą lub natką oraz jogurtem naturalnym.

Przepis na Curry dyniowe z czerwoną soczewicą
Czas przygotowania:
40 min
Ilość porcji:
2
Poziom trudności:
Łatwy
Autor przepisu: Zabawa w gotowanie