• Partner strategiczny:
  • Partner detaliczny:

Dyniowe curry z kaszą orkiszową i świeżą, zieloną kolendrą

Autor przepisu: Maia Sobczak

Składniki:

  • 5 łyżek kaszy orkiszowej Melvit
  • 1/2 średniej dyni (hokkaido nie trzeba obierać)
  • 1,5 szklanki mleka kokosowego
  • 1 czerwona papryka
  • 1 średnia cukinia
  • 1 marchewka
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cm kawałek świeżego imbiru
  • 1 cm papryczki chili
  • 1/4 łyżeczki curry
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanych nasion kolendry
  • łyżka sosu sojowego
  • szczypta świeżo mielonego pieprzu
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1/2 soku z limonki
  • Szczypta utartej skórki z limonki
  • garść świeżej kolendry

Jak przygotować:

Warzywa myję, obieram i kroję na średniej wielkości części. Czosnek obieram, rozgniatam i szatkuję na drobne kawałki. Imbir obieram i kroję.
Około centymetrowy kawałek papryczki chili oczyszczam z pestek i szatkuję. Cebulę obieram, myję i kroję na pióra. Paprykę oczyszczam z pestek i kroję w kostkę.
W garnku z grubym dnem lub na wysokiej patelni rozgrzewam olej kokosowy, wrzucam pokrojone warzywa, cebulę, pieprz, nasiona kolendry, imbir, ostrą papryczkę, czosnek i sos sojowy. Przesmażam przez 10 minut na dość wysokim ogniu. Dolewam pół szklanki wody, wyciśnięty sok z limonki, kaszę, utartą skórkę z limonki, żółte curry i podduszam.
Następnie dodaję mleko kokosowe i gotuję w nim całość przez 10-15 minut. Całość podaję w miseczce z dodatkiem garści świeżej, zielonej kolendry.

Smacznego!

Czas przygotowania:
40 min.
Ilość porcji:
2
Poziom trudności:
Łatwy
Autor przepisu: Maia Sobczak
MELVIT S.A. © 2019 Wszelkie prawa zastrzeżone

Projekt: Kreatika Studio | Realizacja: Rock The Web | Strony internetowe