Sałatka Trendy Lunch z pieczonymi batatami
Składniki:
- 1 saszetka Trendy Lunch quinoa
- 2 bataty + oliwa do pieczenia
- Spora garść świeżego szpinaku
- 1/3 szklanki żurawina suszona
- Awokado
Sposób przygotowania sałatki Trendy Lunch z pieczonymi batatami:
Bataty obieramy, kroimy w kostkę, oblewamy oliwą i oprószamy solą. Mieszamy i wykładamy na brytfankę z papierem do pieczenia. Pieczemy do miękkości w temperaturze 200 stopni. Trendy Lunch gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Szpinak myjemy i siekamy niezbyt drobno. Awokado kroimy na kostkę. Ugotowaną mieszankę komosy mieszamy z batatami, szpinakiem, awokado i żurawina. Przygotowujemy sos mieszając razem wszystkie składniki. Oblewamy sałatkę przed samym podaniem.
Na sos:
- 4 łyżki czerwonego octu winnego
- 1 i ½ Musztardy dijon
- ½ łyżeczki oregano
- 1 łyżeczka bazylii
- ½ szklanki oliwy
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku